En nem måde at lave et godt hjemmeportræt på

Langt de fleste familier har et DSLR kamera i huset. Alt for mange bruger det slet ikke til dets potentiale. Hvis du indstiller kameraet til autoprogrammet, får du i bedste fald billede som et Point and shoot kunne have taget, måske med mindre sløring pga. den hurtigere lukketid et DSLR kamer har- og med nogle flere Pixels. Fantastisk bliver det ikke – som langt de fleste også hurtigt sander.

Jeg er stor tilhænger af snapshots. Snapshots er fastfrysning af livets små øjeblikke og de bliver ikke mere perfekte end de er, når du trykker på knappen. Her er det ikke vigtigt om belysningen er rigtig, om der står en skraldepand i baggrunden, om der er en smule snot i ansigtet – det er alt sammen en del af fortællingen og mindet. Tag 1000 vis af snapshots og tænk ikke over de tekniske – det er ligegyldigt.

Har man på den anden side lyst til, at tage et portræt billede, er der mange ting der skal spille sammen. Det er sværere end man lige tror. Lyset skal kontrolles, kompositionen skal være korrekt eller korrekt ukorrekt, og man skal foretage nogle kreative beslutninger omkring, hvad man ønsker af billedet. Hvilke dele skal være korrekt eksponeret, hvor er man villig til at lade eksponeringen skride, for at bevare noget andet i billedet, hvor stor en hastighed har man brug for at kameraet taget billedet på, hvor meget eller hvor lidt billedestøj vil man accpetere.

Alligevel findes der en relevativ idiotsikker måde, hvorpå man tage et dejligt portræt billede af egne børn, uden at det kræver den store videnskab.

Man skal bruge den funktion der på et Canon kamera hedder AV funktionen. Den hedder muligvis noget andet på Nikon, jeg ved det ikke.
AV funktionen betyder at man optager billeder på blænde prioritet. Det vil sige, at du bestemmer hvad blænde kameraet skal bruge når billedet tages, du kan også vælge med hvilke lysfølsomhed det skal optages (ISO) og så bestemmer kameraet ellers, hvad den korrekte eksponering er.
Når et kamera bestemmer korrekt eksponering, betyder det så ikke nødvendigvis, at billedet bliver perfek. Kameraet beregner korrekt ud fra nogle lysmålinger der igen baseres på at kameraet ser verden som hvid/sort og at kameraet synes 18% grå er perfekt. Det betyder så, at AV funktionen nogle gange giver nogle mindre perfekte billeder, fordi kameraet og det menneskelige øje, bare ikke ser det samme. Mere om det en anden gang. Alligevel er succesraten faktisk ret stor.

Indstil kamera på AV funktionen.
Sørg for at din ISO er korrekt, for ellers ender du med en for langsom lukketid og slørede billeder. Indendørs billeder uden brug af blitz skal som regel tages ved 400 iso eller højere, udendørs er 200 til tider fint – men det kommer an på tidspunkt på dagen, om man optager i sol eller skygge etc.
Lukketiden bør være objektivets brændevidde x 2 og ved børne portrætter aldrig mindre end 1/250.
Lukketiden findes når du kigger ind i okularhullet og ser til venstre på “skærmen”.(igen Canon, mener Nikon er modsat)
Har du et zoom objektiv der hedder 70-200 mm, skal din langsomste lukketid altså være 1/400.

Det næste man skal kigge på, er ens objektiv. Her er det hvor stor en blænde det har, der er det vigtige. De fleste standard objektiver har en blænde der hedder 3.5 – 5.6. Jo mindre tallet er, desto større blænde = mere sløring af baggrunden. Objejtivets brændeværdi står skrevet på selve objektivet.
Store blænde betyder sløring af baggrunden, da kameraet fokuserer skarpt på en mindre del af billedet. Lille blænde betyder stor skarphed i hele billedet.

Nu går jeg ud fra, at du som læser har et standard objektiv altså et 18-55 mm eller 70-200 mm med en mindste blændeværdi på 3.5-5-6.
Indstil kamera til AV, drej på hjulet der indstiller blænden (forskellige fra kamera til kamera, se i manualen) og sæt den til de lavest tal som dit objektiv kan håndtere f.eks 3.5 og zoom maksimalt ind (da du her for den største brændvidde på et standard zoom objektiv). Sæt dit subjekt (barn, hund, gummistøvle) minimum 2 meter ud fra noget (væg, sofa, busk) og tag billedet. Selv om baggrunden sløres, betyder det alligevel en del, om baggrunden er smuk at se på.

Komponer billedet, sørg for at fokusere på øjnene eller næseryggen tættest på øjnene, og tag billedet.

Resultatet skulle gerne se ud lidt ala dette mht sløring af baggrunden, som på dette billede var en hæk.

Liv_juni2011

Exif for dette billede er :

195 mm
Blænde f/3.2 (lige lidt mindre end de fleste standard objetiver kan klare)
Lukketid 1/1000
ISO 400

Jeg håber det kan inspirere nogle af jer, til at få lidt mere ud af jeres kamera, og nogle bedre billeder af jeres unger – når det er det i går efter.

Jeg afholder i september et lille kursus, for mødre/fædre som gerne vil kunne tage bedre børnebilleder. Kurset indeholder introduktion til AV (blændeprioritet) og TV (lukketidsprioritet) programmerne, basis viden om Lukketid, Blænde, ISO, kompostion og lys og det vigtige samspil mellem disse. Alt sammen baseret på, at man ikke bruger sin flash.
Endelig dato er ikke fassat enddnu, men det vil tage 2 timer og koste 200 k. pr deltager.
Ved interesse, send en mail til kristina.daley@gmail.com

Jeg vil meget gerne se jeres resultater af jeres billeder tager i AV mode, så del dem gerne på min facebook side
Husk at del linket med venner og bekendte, som sikkert også kunne bruge lidt udvidet DSLR viden.

Til alle jer der har sendt mail om on location tider i September, vil jeg lige oplyse, at I får en mail i aften. Holde lige sidste feriedag sammen med mand og børn i dag og den skal naturligvis udnyttes maksimalt.
Jeg har fået tid til jer alle, ved at udvide antallet af sessioner og har stadig en enkelt tid at give af I oktober – før vejret bliver helt utilregneligt.