Month: July, 2011

At jagte lyset { Børneportrætter i Vejleådal @ fotograf Kristina Daley}

Tiden var inde til sommerportrætter, en ny tradition jeg egenhændigt har indført. Og så skete det, lyset var perfekt, som i 100% perfekt. Jeg var helt vild. Fik stoppet de to store i bilen og kørte mod Vejleådal. Jeg havde et bestemt sted i tankerne, hvor jeg i lang har villet have et portræt af ungerne og jeg kører resolut mod stedet. Og hvad skuer mit øje???? 250 veteran biler med tilhørende pensonister. Jamen hvordan kan det blive årets tema??Det samme skete, da vi for to uger siden parkerede ved Åtte Bjerge i den silende regn, og blev mødt af synet af 30 pensioister der skulle spise madpakker, præcist der hvor vi havde tænkt os at lave snobrød – i den silende regn. Jamen hvad er oddsene???
Nå men veteranbiler og 500 mennesker giver nogle udfordringer.
1) svært at få stedet for sig selv
2) umuligt at holde Sønnichs opmærksomhed

Så ind i bilen og videre i programmet. Lyset var så vidunderligt smukt, gyldne farver mod grønne træer og blå/orange/lyserød himmel – som hele tiden skiftede farve. Jamen jeg var jo nærmest rørt til tårer.
Og ja så meget nørd er jeg. Jeg kan blive borderline aggressiv af at sidde fast i en situation, når jeg kan se, at lyset er optimalt og smukt, jeg bliver så frygtelig frusteret, når jeg ikke kan udnytte når naturen viser sig fra sin bedste side og komme ud for at forevige det.

Til foto entusiaster kan jeg fortælle, at den halve time før solen går op og ned, er det man i engelsk talene lande kalder “the golden hour” og det er helt klart det meste fantastiske tidspunt at tage billeder på. Lyset er varmt og indbydende og gør at modellerne fremstår fra deres bedste side. Solen står så lavt, at man lethed kan undgå barske skygger under øjnene ( vaskebjørne looket) og skyggerne i landskabet lange, så man kan bruge til at give dybde til sin billeder. Sensommer er perfekt hvis man lige vil lave smukke portrætter af sine unger, da de her magiske 30-60 minutter indtræder, på et tidspunkt som også er acceptabelt for mindre børn. Giv det er forsøg og smid meget gerne billeder af det ind på min Facebook side

Men her var lidt af de billeder de blev til. De ryger helt sikkert med min samling af billeder der skal laves album af og nogle skal da også forstørres og smides på kanvas. Jeg skal tilbage en gang mere før sommeren er ovre, og da gerne til Stedet hvor jeg vil håbe vi kan være fri for folk og veteranbiler. Jeg vil så gerne have et billede af alle tre unger samlet og jeg tror på, at det faktisk kommer til at ske.

Vejleadal_juli2011

Vejleaadal2_juli2011

Vejleaadal3_juli2011

Vejleaadal4_juli2011

Vejleaadal5_juli2011

Vejleaadal6_juli2011

Vejleaadal7_juli2011

Vejleaadal8_juli2011

Vejleaadal9_juli2011

Vejleaadal10_juli2011

Og fordi vi skal have et dreje rundt billede.
Veleaadal13

Jeg har drømt om bagbelyste billeder hele vinteren og nu kunne jeg endeligt få mine egne, det er ligeså meget sommer for mig som jordbær og strand.

Vejleaadal14_juli2011

Vejleaadal11_juli2011

Og der er også tid til søskende pjat. Mine favoritter.

Vejleaadal17_juli2011

Vejleaadal18_juli2001

Til slut vil jeg sige, at jeg ikke har flee onlocation tider at give af i sommer. Jeg er udsolgt helt og aldeles og kan ikke presse mere ind. Efter uge 42 vil jeg annoncere studie tider og julefotografering, de vil blive annonceret her og på Facebook.

En nem måde at lave et godt hjemmeportræt på

Langt de fleste familier har et DSLR kamera i huset. Alt for mange bruger det slet ikke til dets potentiale. Hvis du indstiller kameraet til autoprogrammet, får du i bedste fald billede som et Point and shoot kunne have taget, måske med mindre sløring pga. den hurtigere lukketid et DSLR kamer har- og med nogle flere Pixels. Fantastisk bliver det ikke – som langt de fleste også hurtigt sander.

Jeg er stor tilhænger af snapshots. Snapshots er fastfrysning af livets små øjeblikke og de bliver ikke mere perfekte end de er, når du trykker på knappen. Her er det ikke vigtigt om belysningen er rigtig, om der står en skraldepand i baggrunden, om der er en smule snot i ansigtet – det er alt sammen en del af fortællingen og mindet. Tag 1000 vis af snapshots og tænk ikke over de tekniske – det er ligegyldigt.

Har man på den anden side lyst til, at tage et portræt billede, er der mange ting der skal spille sammen. Det er sværere end man lige tror. Lyset skal kontrolles, kompositionen skal være korrekt eller korrekt ukorrekt, og man skal foretage nogle kreative beslutninger omkring, hvad man ønsker af billedet. Hvilke dele skal være korrekt eksponeret, hvor er man villig til at lade eksponeringen skride, for at bevare noget andet i billedet, hvor stor en hastighed har man brug for at kameraet taget billedet på, hvor meget eller hvor lidt billedestøj vil man accpetere.

Alligevel findes der en relevativ idiotsikker måde, hvorpå man tage et dejligt portræt billede af egne børn, uden at det kræver den store videnskab.

Man skal bruge den funktion der på et Canon kamera hedder AV funktionen. Den hedder muligvis noget andet på Nikon, jeg ved det ikke.
AV funktionen betyder at man optager billeder på blænde prioritet. Det vil sige, at du bestemmer hvad blænde kameraet skal bruge når billedet tages, du kan også vælge med hvilke lysfølsomhed det skal optages (ISO) og så bestemmer kameraet ellers, hvad den korrekte eksponering er.
Når et kamera bestemmer korrekt eksponering, betyder det så ikke nødvendigvis, at billedet bliver perfek. Kameraet beregner korrekt ud fra nogle lysmålinger der igen baseres på at kameraet ser verden som hvid/sort og at kameraet synes 18% grå er perfekt. Det betyder så, at AV funktionen nogle gange giver nogle mindre perfekte billeder, fordi kameraet og det menneskelige øje, bare ikke ser det samme. Mere om det en anden gang. Alligevel er succesraten faktisk ret stor.

Indstil kamera på AV funktionen.
Sørg for at din ISO er korrekt, for ellers ender du med en for langsom lukketid og slørede billeder. Indendørs billeder uden brug af blitz skal som regel tages ved 400 iso eller højere, udendørs er 200 til tider fint – men det kommer an på tidspunkt på dagen, om man optager i sol eller skygge etc.
Lukketiden bør være objektivets brændevidde x 2 og ved børne portrætter aldrig mindre end 1/250.
Lukketiden findes når du kigger ind i okularhullet og ser til venstre på “skærmen”.(igen Canon, mener Nikon er modsat)
Har du et zoom objektiv der hedder 70-200 mm, skal din langsomste lukketid altså være 1/400.

Det næste man skal kigge på, er ens objektiv. Her er det hvor stor en blænde det har, der er det vigtige. De fleste standard objektiver har en blænde der hedder 3.5 – 5.6. Jo mindre tallet er, desto større blænde = mere sløring af baggrunden. Objejtivets brændeværdi står skrevet på selve objektivet.
Store blænde betyder sløring af baggrunden, da kameraet fokuserer skarpt på en mindre del af billedet. Lille blænde betyder stor skarphed i hele billedet.

Nu går jeg ud fra, at du som læser har et standard objektiv altså et 18-55 mm eller 70-200 mm med en mindste blændeværdi på 3.5-5-6.
Indstil kamera til AV, drej på hjulet der indstiller blænden (forskellige fra kamera til kamera, se i manualen) og sæt den til de lavest tal som dit objektiv kan håndtere f.eks 3.5 og zoom maksimalt ind (da du her for den største brændvidde på et standard zoom objektiv). Sæt dit subjekt (barn, hund, gummistøvle) minimum 2 meter ud fra noget (væg, sofa, busk) og tag billedet. Selv om baggrunden sløres, betyder det alligevel en del, om baggrunden er smuk at se på.

Komponer billedet, sørg for at fokusere på øjnene eller næseryggen tættest på øjnene, og tag billedet.

Resultatet skulle gerne se ud lidt ala dette mht sløring af baggrunden, som på dette billede var en hæk.

Liv_juni2011

Exif for dette billede er :

195 mm
Blænde f/3.2 (lige lidt mindre end de fleste standard objetiver kan klare)
Lukketid 1/1000
ISO 400

Jeg håber det kan inspirere nogle af jer, til at få lidt mere ud af jeres kamera, og nogle bedre billeder af jeres unger – når det er det i går efter.

Jeg afholder i september et lille kursus, for mødre/fædre som gerne vil kunne tage bedre børnebilleder. Kurset indeholder introduktion til AV (blændeprioritet) og TV (lukketidsprioritet) programmerne, basis viden om Lukketid, Blænde, ISO, kompostion og lys og det vigtige samspil mellem disse. Alt sammen baseret på, at man ikke bruger sin flash.
Endelig dato er ikke fassat enddnu, men det vil tage 2 timer og koste 200 k. pr deltager.
Ved interesse, send en mail til kristina.daley@gmail.com

Jeg vil meget gerne se jeres resultater af jeres billeder tager i AV mode, så del dem gerne på min facebook side
Husk at del linket med venner og bekendte, som sikkert også kunne bruge lidt udvidet DSLR viden.

Til alle jer der har sendt mail om on location tider i September, vil jeg lige oplyse, at I får en mail i aften. Holde lige sidste feriedag sammen med mand og børn i dag og den skal naturligvis udnyttes maksimalt.
Jeg har fået tid til jer alle, ved at udvide antallet af sessioner og har stadig en enkelt tid at give af I oktober – før vejret bliver helt utilregneligt.

Jeg er blevet slået i cappucino

I dag, da Sønnich og jeg er ved at gøre os selv klar til putning, kommer følgende dialog.

Mor, selv om du er verdensmester, så slog jeg dig i cappucino i dag!
Mig: Cappuccino?????
Sønnich: Ja du sagde du er verdens mester i cappuccino og alligevel vinder jeg første gang vi spiller det sammen.
Mig: ahhhhh Sønnich, mener du måske Backgammon?
Sønnich : Ja, jeg tror måske det er det spillet hedder.

Herlige unge, jeg knuse elsker ham sgu. Og helt ærlig, så er jeg verdensmester i Backgammon (uofficielt) og latte, ikke cappuccino.

Sønnichcollage

On location fotografering i september {Fotograf Kristina Daley}

Der er lige nu mulighed for at booke on location børne/familie fotografering for september måned -første uge af Oktober.
On location session koster 799 kr. og inkluderer kørsel i Vejle, Kolding, Fredericia, Ribe, Esbjerg, Grindsted området. Derudover inkl. prisen et stk. 18×24 cm print til en værdi af 175 kr.

Jeg har mange forslag til velegnede steder til fotografering, så spørg endeligt.

IMG_4152editweb

Eksempel ovenfor er fra en fotografering i kundens hjem.

Møg vejr, så er det sagt

Jeg er så klar til at pakke min sydfrugter og rejse til Canada og bosætte mig. Hell- jeg overvejer endda Bergen, for er regner det med garanti mindre end her. Alligevel er det ikke helt ad h til med det dårlige vejr, for jeg har ikke været til meget i dag. Vi havde planer om mange ting, men endte faktisk bare med at hænge ud på sofaen og lave meget lidt. Jeg fik lært de store unger at spille backgammon, det skal vi nok få rigtig mange gode timer til at gå med og begge er forbløffende gode faktisk.
Liv hun overrasker os bare konstant. Hun taler i 4 og 5 ords sætninger og ordene bare sprøjter ud af hende og vi aner ikke hvor hun har fanget dem henne. Ind i mellem kommer der også nogle uheldige ord, så i den her periode hvor hun suger al tale til sig, skal vi vist til at være noget varsomme med, hvad vi siger når hun er i nærheden.

Når nu regnen har valgt at stå ned i lårfede stråler i de to uger jeg har ferie, så må jeg hive billeder frem, fra nogle af de dage, hvor det trods alt har været dejligt. Disse er fra Jels sø, hvor vi brugte en aften på at gå rundt om den ene sø og spise madpakker undervejs.

Jels Skov

Brendan_liv_Juli2011

Liv_Jels_juli2011

tre_unger